maandag 3 oktober 2011

Youtube fan


Als iemand je vraagt wat de 3 meest bezochte websites ter wereld zijn antwoord je natuurlijk: ‘Facebook!’ Check. ‘Google’. Check. ‘Youtube??’ Aarzel. Check. Nu ben ik zelf groot fan van deze website en zie ik het als een geweldig platform waar je je niet alleen uren kan vermaken met de meest leuke, gekke, ontroerende filmpjes, maar ook gelijkgestemden kan vinden (hoe vaak ik ‘precies mijn woorden!’ gil wil je niet weten). Ondanks dat had ik niet gedacht dat mijn favoriete website in de top 3 zou staan van meest bezochte websites ter wereld. En waarom eigenlijk niet? Per minuut komt er wel mooi 24 uur aan beeldmateriaal bij hoor. Holy crack a moly! Respect. Dat. Is. Huge.

Ik hoorde voor het eerst van Youtube toen ik jaren geleden een link doorgestuurd kreeg van een vriendin. Of ik dat filmpje even wilde bekijken omdat het zo ontzettend leuk was. Het ging om een kleine baby die de bekende Beyonce booty shake nadeed in het bijzijn van haar trotse vader. Erg lief, maar wat was dit voor rare site? Weg ermee. Binnen de kortste keren kreeg ik echter weer een link. En nog een. En nog een. Niet lang daarna was mijn interesse in Youtube een feit en dat is altijd zo gebleven.

Wat ik het liefste doe op Youtube? Muziekfilmpjes bekijken. Clips van vroeger, clips van nu. Immers, een echte muziekzender op TV is in mijn KPN pakket niet te vinden. Ik laat comments achter en reageer op comments van anderen. Het komt regelmatig voor dat ik kippenvel krijg bij het lezen van comments van anderen, omdat een ander persoon, heel ver in een ander land, met een heel ander leven, precies datgene verwoord wat ik op dat moment voel. ‘We zijn helemaal niet zo verschillend van elkaar’ denk ik dan. Thanks Youtube!

Ik word blij wanneer ik muzikaal talent ‘ontdek’ door simpelweg op een filmpje te klikken uit nieuwsgierigheid. Mijn (niet zo) ‘nieuwste’ ontdekking is toch wel echt een heel getalenteerde jongeman uit Engeland die ik al een klein jaartje volg, namelijk Conor Maynard. Wat kan die jongen zingen! Talenten zoals hij zijn de reden waarom ik de MEM opleiding doe! Ik kan niet wachten om net als Scooter Braun (manager Justin Bieber, misschien wel de ontdekking van Youtube) van grote betekenis te zijn voor jonge talenten en hen te begeleiden in hun carriere.

Wat mij betreft is die 3e plek in ‘meest bezochte websites ter wereld’ dus dubbel en dwars verdient en mogen ze voor ‘most inspirational website’ ook op mijn stem rekenen!

Perez Hilton, blogger pur sang

Bloggen. Vandaag de dag niet weg te denken uit de online wereld van nieuws delen, maar ooit begonnen als een soort online open dagboek van individuen. ‘Hoi, ik ben Marjolein en vandaag heb ik een nieuw plantje gekocht. Hij is erg mooi, maar nu twijfel ik of ik niet de gele had moeten kopen in plaats van de roze. Het vloekt een beetje met mijn behang.’ Dat soort werk. Iemand die daarentegen als een van de eersten zijn blog op geheel eigen wijze naar een ander niveau heeft weten te tillen is niemand minder dan Mario Armando Lavandeira. ‘Mario wie?’ zeg je.


Mario Armando Lavandeira, oftewel: Perez Hilton. Deze zelfgenaamde ‘queen of all media’ verruilde een aantal jaren geleden de zonnige temperaturen van Miami voor die van Los Angeles in de hoop het te gaan maken als acteur. Maar net als zovelen voor hem al hadden ondervonden bleek dat een lange weg van veel afwijzingen en weinig kansen. Ondanks dat de verhuizing hem qua acteren niet veel opleverde (hij kwam niet verder dan een bijrolletje in ‘The Sopranos’), was het wel degelijk een goede zet. Te midden van alle beroemdheden kwam hij namelijk op het idee om een blog te beginnen over de vele celebrities die Hollywood rijk is. ‘Maar dat is toch geen origineel idee?’ zeg je. Dat klopt. Maar wat www.perezhilton.com anders maakte was de nasty, meedogenloze toon in de berichten die hij plaatste. Hij was beledigend en provoceerde, en bovenal, zijn mening was de waarheid. Ook werd hij bekend door het ‘versieren’ van de foto’s op zijn website met denigrerende tekeningen en woorden. Zo tekende hij regelmatig witte puntjes (cocaine) druppelend uit de neusgaten van o.a. Lindsay Lohan en wijlen Amy Winehouse en waren teksten als ‘loser’ en ‘desperate’ woorden die hij graag gebruikte.


Bezoekersaantallen stegen met de minuut en zijn invloed ook. Het is een feit dat hij aan de wieg stond van de carriere van Lady Gaga en ‘dwong’ o.a. oud boybandlid Lance Bass (’N Sync) uit de kast te komen. Celebrities wilden op zijn site genoemd worden omdat het hen extra aandacht genereerde en bedrijven stonden in de rij om met hem samen te werken. Hij werd vrienden met de celebs die hij de dag ervoor nog had beledigd en een nachtmerrie voor de roddelbladen, die alleen nog maar ‘oud nieuws’ printten en de verkoopcijfers zagen dalen. Wat een leven! De website, die ooit begon als www.pagesixsixsix.com , werd binnen no time ‘Hollywood’s most hated website.’


Tegenwoordig doet Perez Hilton het rustiger aan. Het werd hem verweten dat hij, als openlijk homoseksueel, hypocriet was door beledigende en pijnlijke beweringen te doen aangaande celebrities maar wel met veel medeleven rapporteerde over de vele zelfmoorden van homoseksuele jongeren in navolging van pesterijen. Hij besloot zijn toon te veranderen en nieuwsberichten meer in een positievere licht te brengen.
Inmiddels is hij 2 boeken, een eigen TV show op VH1 en een tal websites rijker: cocoperez (fashion), fitperez (gezondheid), teddyhilton (dieren) en perezitos (celebs & kinderen). Verder heeft hij vergevordere plannen om in samenwerking met Warner Music een platenlabel te starten dankzij de boosts die hij (vaak struggling) artiesten weet te geven door hen simpelweg op zijn site te vermelden. Zo hebben onze eigen Anouk, Caro Emerald, Ilse de Lange en Kraak&Smaak ook mogen profiteren van extra aandacht in het buitenland dankzij vermelding op de beruchte website.

Perez Hilton begreep als geen ander hoe hij zijn ‘gewone’ weblog kon transformeren naar een professionele, invloedrijke website die menig blogger vandaag de dag inspiratie geeft. Zijn naam werd tegelijkertijd gevreesd en geliefd en deed de celebrity wereld op zijn grondvesten schudden. Hij leeft de American dream, allemaal dankzij de blog die hij ooit in 2004 startte onder het mom van ‘het leek me makkelijk.’
Het moge duidelijk zijn. Met een beetje talent, een beetje creativiteit, een vleugje arrogantie en een dosis geluk kan bloggen je leven veranderen. Wacht dus niet langer en zet die kriebels om in het volgende succesverhaal!

"Fits in your pocket!"

Ken je deze nog? Deze iPod en zijn broertjes bestaan 10 jaar.

De overstap van lp naar cd was destijds een grote verandering. Er kon meer muziek op een drager, en de cd was niet meer (letterlijk) grijs te draaien. De cd, die in het muzieklandschap een grote verandering had moeten zijn, bleek over te kunnen slaan en er pasten achteraf net zo veel krassen op als op de lp. Ook nam je volledige collectie alsnog een aanzienbare ruimte in. Toen was er, tien jaar geleden, de iPod. De iPod was een handzame mini-jukebox, die het, zoals Steve Jobs bij zijn presentatie aankondigde, mogelijk maakte je hele muziekcollectie op zak te dragen. Voortaan kon je al je muziek overal luisteren: in de sportschool, op de fiets, in de wachtruimte of zelfs over de speakers op een feestje. 

Muziek was plotseling niet meer verbonden aan een drager. Het kon, en kan niet meer verslijten. Muziek werd een pakketje dat je kan downloaden, en wat je met een veeg van je muis op je iPod kan zetten. Ik hoef niemand te vertellen dat dit grote gevolgen had voor de muziekindustrie. Ook al is het instorten van deze industrie niet geheel te wijden aan de introductie van de iPod, dit moment zal in onze collectieve herinnering blijven samenhangen met de verandering van het kopen, luisteren, en delen van muziek.

Vier uur durende werkweek of fulltime kantoorbaan?


Vroeger heerste een arbeidsethos die vrij vertaald betekend: als je werkt heb  je geld. Hoe meer uur jij op je kantoor aan het zwoegen bent, hoe groter het bedrag is dat jij ontvangt als salaris. Tegenwoordig zijn hier steeds meer ervaringsdeskundige die hiertegen in gaan. Zij spreken van een werkweek 2.0:  Hoe gespecialiseerder jij in een bepaalde dienst bent, hoe meer vrijheid jij hebt om je eigen week in te delen.
Een modern voorbeeld hiervan is: Timothy Ferriss, deze meneer uit Canada heeft een boek geschreven voor mensen die weigeren het standaard werkleven ingetrokken te worden en 40 jaar vast te zitten aan een 9 tot 5 baan met als je mazzel hebt twee dagen weekend per week. 
Zijn beweegreden voor het schrijven van het boek is dat mensen te veel geloven in het doen van wat er verwacht wordt, iedereen gaat vaak naar zijn studie beginnen met werken, en doet dit veel en vaak bij een bedrijf dat past bij zijn/haar expertise en kwaliteiten. Zo hopen ze om door jarenlang hard te zwoegen en zweten steeds hogerop te komen en steeds een paar euro’s per maand meer te gaan verdienen. 
Timothy Ferriss leert ons hoe jij door slim de markt in  te gaan en goed te zijn in wat je kan, snel resultaat te halen, hij beweert zelfs dat je door het volgen van zijn methode een salaris van minimaal 5 cijfers kan verdienen met ongeveer 4 uur werken in de week. Enkele voorbeelden van zijn methode zijn:
  • Blijf altijd uniek, zodra jij bedrijven vinden die hetzelfde doen als jij, is het tijd om pauze te nemen en iets nieuws te bedenken
  • Wees kieskeurig in welke opdrachten je wel of niet aanneemt, er is een regel die de 80-20 regel heet, Met 80% van je tijd verdien jij 20% van je inkomsten, en andersom. Wees dus secuur op de opdrachten en kies alleen waarvan jij zeker weet dat jij hier veel aan kan verdienen.
  • Tegenwoordig kan je met internet overal te wereld iedereen bereiken, iedereen kan jou dus ook bereiken, ga niet op een plek wonen waar veel werk is, maar woon op een plek waar jij je 100% op je gemak voelt. Waar jij jouw creativiteit overal op kan roepen zonder beperkingen. 
Al deze theorieën, tips, trucs en methodes staan samengevat in zijn boek genaamd, “The 4-hour work week”. 
Er zijn tegenwoordig via internet veel manieren om zonder veel tijd geld te verdienen enkele voorbeelden hier van zijn:
Shawn Cheek, bekend van de youtube pianolessons, waarin hij jou via een eigen methode de mooiste pianoliedjes leert spelen. Door middel van halve tutorials kan je vaak de intro’s en coupletten van bijna alle hits van vroeger en nu leren. Maar wil je ook de refreinen en solo’s dan zal je die filmpjes voor een paar dollar moeten kopen via zijn site. Ook kan je voor 25 dollar in de maand toegang tot al zijn nummers kopen en voor 20 dollar krijg jij een mooie dvd. Deze man heeft in 2 maanden tijd bijna 100 nummers gefilmd en het enige wat hij nu nog doet is innen, en eens in de paar weken weer een paar nieuwe hits aan zijn repertoire toe te voegen.
Via twitter is het mogelijk om mensen met verzekeringsproblemen door te sturen naar een verzekeringsbedrijf, als iemand een vraag over zijn hypotheek twittert en jij linkt hem door naar de maatschappij waar jij voor werkt krijg je 20 tot 50 euro per nieuw ingebrachte klant. Het enige wat je hiervoor moet doen is twitter afstruinen naar mensen die problemen hebben met hun leningen en zo heb je toch een mooi studentenzakcentje.
Al met al mis je bij een eigen bedrijfje toch de zekerheid van een inkomen want er zullen maanden zijn dat je aanzienlijk minder verdient dan normaal. Een kantoorbestaan is dan ook zeker een stuk risicolozer dan een eigen bedrijf met een nieuw concept. Maar als je een uniek idee hebt, vertrouwen in je eigen kunnen en creativiteit en ook nog is een gezonde dosis lef…..Waarom niet?

Hou jezelf in de gaten met Google Analytics.


Tegenwoordig zit iedereen op social media, men heeft een eigen blog/website en post hier regelmatig nieuwe zaken op. Maar wat bereikt men hiermee? Google Analytics geeft de oplossing.

Google Analytics is een zeer handige en bruikbare dienst van, de titel zegt het al, Google. Het geeft je als beheerder van een blog/website de mogelijkheid je website/blog te analyseren: Pageviews, bezoekersaantallen & van waar je bezoekers vandaan komen. Het belangrijkste aan dit alles: Google Analytics is gratis.

Voor beheerders geeft Google Analytics de ideale oplossing om te zien hoe bezoekers op hun website komen. Google Analytics laat namelijk zien hoe, en ook waar je site allemaal aan gelinkt is. Stel: je organiseert een lokaal feest en toch ben je benieuwd hoe je steeds bezoekers trekt vanuit andere delen van het land. Je kan dan elke bezoeker vragen hoe hij jou feest ontdekt heeft maar je kan ook gebruik maken van Google Analytics. Via deze dienst kan je er bijvoorbeeld achter komen dat de website bijbehorend aan je lokale feest gelinkt is op sites die landelijk bekeken worden. Zodoende komen er meer mensen van buitenaf over jou feest te weten. Het geeft je dus als beheerder ook de mogelijkheid om de inhoud en het bereik van je site te vergroten. Een belangrijk punt: de analyses worden gemeten sinds je site aangemeld is bij Google Analystics.
 (http://www.google.com/intl/nl/analytics/)

Google Alerts
Een ander interessante dienst van Google is Google Alert. Je geeft een zoekopdracht op, en je krijgt via email updates met de nieuwste zoekopdrachten omtrent de opgegeven zoekopdracht. Stel je hebt een site waarin je blogged over een specifiek onderwerp. Noem een artiest. Je wilt graag dagelijks up to date blijven over deze artiest maar je hebt niet de tijd om elke dag te Googlen omtrent updates. Google Alerts geeft de oplossing. Je geeft de artiest in spe als zoekresultaat op en je ontvangt dagelijks (of wekelijks) updates rondom deze artiest.
(http://www.google.nl/alerts)


Met Google Alerts kan je goed nieuws volgen rondom specifieke trefwoorden. 


- geschreven door Benjamin Smit -

woensdag 14 september 2011

What is Spotify? It's all the music, all the time.

In een wereld waar iedereen van muziek houdt, en waar platenmaatschappijen grote verliezen lijden door illegale verspreiding van muziek over het internet, bestaat er een grote behoefte aan verandering van traditionele business modellen. Een dienst die recent veel onrust heeft veroorzaakt in de muziekindustrie is Spotify.com. Met een grote doorbraak in de Verenigde Staten voor ogen zou Spotify de muziekindustrie zoals we die nu kennen voorgoed kunnen veranderen.

Spotify is een gratis music streaming service. Major labels als Sony, EMI, WMG, Universal en tal van independent labels zijn aan boord gestapt met Spotify waardoor gebruikers gratis toegang hebben tot de totale collectie van Spotify, waardoor illegaal downloaden onnodig is geworden.

"Millions of tracks, any time you like. Just search for it in Spotify, then play it. Just help yourself to whatever you want, whenever you want it." 

De waarde van deze dienst zit hem in de voordelen die de gebruiker ervaart:
- Wachten op een illegale download wordt onnodig, net als de opslag ruimte die je ervoor nodig hebt.
- Je hebt altijd toegang tot de grootste muziekbibliotheek van de wereld.
- Het is gratis.

Hoe ziet het business model van Spotify er dan uit?
Spotify is gratis, maar uiteraard hebben premium accounts tegen betaling een duidelijk voordeel. Niet betalende gebruikers hebben toegang tot de catalogus alleen worden zij gestoord door advertenties, en is er een limiet aan het aantal uren dat zij kunnen luisteren. Betalende gebruikers kunnen zowel online, offline, en op hun mobiel de stream ontvangen, zij worden niet gestoord door advertenties, en hebben geen last van een gelimiteerd gebruik. Voor dit verschil rekent Spotify een bedrag van €9,99.

GRATIS als business model
Met als uitgangspunt de consument die op een illegale manier aan haar muziek komt, heeft Spotify op een vernieuwende manier ingespeeld op de behoefte van de consument. Door een relatief klein bedrag te vragen voor deze dienst, zijn consumenten wél bereid om te betalen voor muziek.
Dit zou heel goed de toekomst kunnen zijn van de muziekindustrie, wat Spotify dus een pioneer maakt op het gebied van muziek distributie. Hulde!